Kamerthermostaat verwisseld (en andere kleine stapjes)

Door Pathogen op maandag 24 september 2018 10:46 - Reacties (3)
Categorie: Energie, gas en milieu, Views: 3.265

Niks spannends, maar wel een paar kleine stapjes gemaakt de afgelopen tijd, met als doel het gasverbruik te temmen.

De tochtprofielen bij de voordeur zijn eindelijk eens vervangen! Helaas was het nieuwe aluminium profiel een halve mm te dik dus ben ik uitgeweken naar plakbare tochband.
Afgelopen week genoeg wind om het resultaat te testen: geen zuchtje. Door de voordeur tenminste. Er komt nog wel wat binnen door de brievenbus (ondanks borstel) en misschien ook via de kruipruimte, maar het is beduidend minder dan het afgelopen winter was.

Aan de achterkant heb ik nog een paar plekjes gevonden waar lucht stroomt. Één plek is de rand van de vloer, vlak naast de schuifpui. Blijkbaar is daar met het aanleggen van de pui genoeg weggebroken om nog een gaatje of wat door te laten.

Speaking of which, het prutsbedrijf dat de schuifpui vorig jaar heeft geplaatst heeft nu ook eindelijk gefikst dat ie niet goed recht was. Ook dat was een tochtprobleem, want waar de deur aan de onderkant sloot was er aan de bovenkant nog een spleet van een halve centimeter.
Helaas zijn het echte prutsers en was het een complete rotzooi binnen door het slijpwerk (oh ja, we moeten ook nog even wat zeil ophangen... :x ) maar goed, het zit er weer recht(er) in.
En dan nog durven te zeggen dat ze nog niet weten wie de rekening moet betalen. Nou, ik wel hoor!

Als laatst, via MP een fijne (nieuwe!) modulerende Remeha iSense op de kop kunnen tikken voor het mooie zachte prijsje van €40.
Gisteravond even de tijd gemaakt voor de switch. Dat stelde eigenlijk geen drol voor:
- verander de regelinginstelling op de ketel
- ketel uit
- schroef de draadjes om in de ketel van aan/uit naar modulerend
- oude kamerthermostaat eraf
- iSense erop
- ketel aan!
Mooi om dat nog even gedaan te hebben met de start van het stookseizoen :Y Het was al een paar dagen randje te fris in huis, helemaal met een baby die over de tegels kruipt. Vanochtend kwam ik beneden met een lekker opgewarmde tegelvloer (niet heet, maar de kou eraf) en getverderrie wat is dat toch fijn!

Wel wat vreemds tegengekomen met de switch:
De ketel stond al ingesteld op modulerende regeling. Kan zijn dat dit een keer door een factory reset is gekomen misschien, maar vreemd dat dit überhaupt heeft gewerkt, terwijl de draden van de (aan/uit) thermostaat aangesloten waren op de aan/uit regeling.

Misschien dat deze rare combi ook het extreme bonkgedrag van de verwarming verklaart.

Enfin, meterstanden nog even opgenomen gisteravond. Het zal me benieuwen wat dit brengt :)
Als het verwisselen van de thermostaat daadwerkelijk 3% bespaart dan zou dat dus al in een jaar bijna geheel terugverdiend zijn :P
3% van 2000 m3 = 60 m3, á €0,5865 = €35,19

Volgende: CV aanpakken 08-08 CV aanpakken

Reacties


Door Tweakers user oehoe, woensdag 26 september 2018 09:02

Hey, dat is grappig. Ik heb afgelopen weekend ook m'n thermostaat vervangen door een, jawel, Remeha iSense (2de hands, overgenomen van een medetweaker). Die had ik al in juni overgenomen, maar ik zag een beetje op tegen het omwisselen.

Dus van het weekend de stoute schoenen aan, en na een kwartiertje was ik al klaar; mijn oude thermostaat (Honeywell Round Modulation) was nl ook al een open therm beestje, dus ik hoefde niet eens draden in de ketel om te wisselen. Ketel werkt prima met deze thermostaat, ondanks dat het geen Remeha ketel is (maar Intergas).

Inderdaad heel fijn dat 's morgens "de kou er al af" is, en je niet naar beneden hoeft te rennen om de thermostaat een slinger te geven.

Fijne blog trouwens, leest prettig!

Door Tweakers user technopeuter, woensdag 26 september 2018 11:54

Vergeet niet om de stooklijn in de isense aan te passen, daardoor kun je rustiger en zuiniger stoken en zit je zo aan 3% ook heeft de isense een speciale ingang waarop je evt met domotica kunt schakelen, in de isense definieer je dan de functie van dat schakelcontact

Door Tweakers user EektheMan, woensdag 26 september 2018 21:13

Pfff, ik heb ook toevallig net getest of de verwarming het nog doet. Even alle lucht eruit laten lopen, waterpomp aan en de electrische verwarming aangezet omdat de druk maar niet boven de 1,1 bar wil oplopen :-(. Voordat de kou hier in de Balkan komt wil ik het gereed hebben. Thermostaat vervangen staat hoog op de verlanglijst. Heb nu 1 "domme" thermostaat voor zo'n 20 kamers, dat is natuurlijk niet efficient. Maar het is niet gemakkelijk om een correcte thermostaat te vinden. Afgelopen winter al geprobeerd, maar jouw post herinnerd me eraan dat ik de zoektocht moet herstarten. Maar voor ex-Yugo spul lijkt weinig moderns te krijgen.


Wel al rolluiken geplaatst aan de windkant. Dat hielp echt enorm.

Reageren is niet meer mogelijk