CV aanpakken

Door Pathogen op woensdag 8 augustus 2018 16:21 - Reacties (15)
Categorie: Energie, gas en milieu, Views: 5.319

Veel reacties op mijn kickoff-post! Erg leuk en veel suggesties. Onder andere het topic over CV tuning kwam aan bod, iets waar ik al eens eerder heb gegluurd voor suggesties.
Ik heb al eens gespeeld met de temperaturen, maar er zijn wel een aantal zaken van de CV specifiek die aangepakt zouden kunnen worden:

1. De ketel (Remeha Quinta 28c) kan moduleren, maar onze thermostaat (Chronotherm 3) is een aan/uit kamerthermostaat. Ongetwijfeld valt hier wat mee te verbeteren, maar ik vind natuurlijk wel dat dat en budget gebeuren mag. De inzet is een leuk tweedehandsje scoren.

2. Via de ketel zelf is tapwater een aan/uit regeling. Hierdoor wordt er water op temperatuur gehouden, óf totaal geen water verwarmd. Ik denk dat dit met een beter instelbare kamerthermostaat prima op te lossen is.

3. Niet eens zozeer qua gasverbruik, maar volgens mij draait de pomp veel te hard sinds de radiatoren beneden zijn vervangen voor vloerverwarming met eigen pomp.

4. Ook niet een verbruiksprobleem, maar de radiatoren kunnen niet tikken maar BONKEN als ze opwarmen.

Volgende: Kamerthermostaat verwisseld (en andere kleine stapjes) 24-09 Kamerthermostaat verwisseld (en andere kleine stapjes)
Volgende: Tijd voor gasbesparing 30-07 Tijd voor gasbesparing

Reacties


Door Tweakers user Kiswum, woensdag 8 augustus 2018 16:28

- Laat je ketel elk jaar controleren / schoonmaken, dan weet je dat de basis in orde is.
- Zorg er zelf alvast voor dat er geen lucht in het systeem zit. Je moet de kraantjes van beneden naar boven opendraaien tot het moment dat er water uitkomt. Meer info in o.a. dit filmpje: https://www.essent.nl/con...bijvullen-ontluchten.html.

Succes en goed dat je met de tips aan de slag gaat!

Door Tweakers user TenTimes, woensdag 8 augustus 2018 16:51

Ik heb nog een modulerende honeywell digitale thermostaat (Geen programmeer functies e.d.) die je voor een zacht prijsje over kan nemen. Het is zo'n ouderwets draaiknop model maar dan met een digitale display.

Ik heb deze door de Honeywell Lyric t6 vervangen die "slim" is maar de meest baggere app ooit heeft. Geen aanrader dus.

Stuur maar een DM indien je interesse hebt.

Door Tweakers user codebeat, woensdag 8 augustus 2018 18:36

Ik dacht toen ik las: "CV aanpakken" dat je een Curriculum Vitae bedoelde, das ook een CV maar heel wat anders haha :)

Door Tweakers user i-chat, woensdag 8 augustus 2018 21:30

als je een modulerende ketel hebt zou ik helemaal afstappen van het idee om één centrale thermostaat te hebben, eerder zou ik kiezen voor een systeem met slimme kranen op je radiatoren waar je die nog wel hebt, in combinatie met de regeling van je vloerverwarming. kun je dan je niet alleen je CV efficient regelen maar kun je ook overal in huis de temperatuur goed regelen en staan er dus ook geen radiatoren aan in kamers waar dat niet hoeft,

vervolgens zijn de meeste basisstations wel smart dus kun je dat weer koppelen aan een goed inzichtssysteem. zodat ook niet (teveel) stookt als je niet thuis bent en niet te hard stookt als je dat wel bent.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 augustus 2018 21:32]


Door Tweakers user Pathogen, donderdag 9 augustus 2018 08:21

@Kiswum de ketel is al wat ouder maar werkt nog prima naar behoren volgens de monteur :) jaarlijks onderhoud is zeker voor een ouwetje aan te raden idd.
Bijvullen/ontluchten heb ik ook gedaan. Het bonken zit hem volgens mij in de bevestiging. Ik heb een leiding gevonden die uit z'n steuntje blijft vallen, dus die moet ik als eerst aanpakken. Daarna eens kijken of de radiatoren goed vast zitten (en niet té goed).

@i-chat: natuurlijk wel des Tweakers om dan voor de whole shebang te gaan. Vraag me alleen af of ik dan niet honderden euro's uit ga geven ipv een paar tientjes voor een systeem dat veel sneller door zijn levensduur heengaat. Voor "slimme" systemen ben je vaak continu afhankelijk van de ondersteuning vanuit de fabrikant. Een domme thermostaat doet gewoon z'n werk.

Ik ben nog aan het uitzoeken wat ik precies wil in een thermostaat. Sowieso moet er iets te programmeren vallen en/of een goed zelflerend systeem zijn. Maar hoe "slim" wil je het hebben? Uiteindelijk gaat het alleen om warm vs koud, pompen en het open/dicht draaien van radiatoren.

Door Tweakers user bjorn1, donderdag 9 augustus 2018 11:08

Quinta 28c zal denk ik rond een jaar of 12-13 oud zijn. Hoe goed die ook onderhouden zou worden waar ik tegenwoordig al zeer aan twijfel zal al een stuk lager rendement hebben vanwege vervuiling en kalk. De pomp in de ketel zal waarschijnlijk nog een oude pomp zijn aan/ uit of 3 standen. De nieuwe pompen zijn een aanzienlijk stuk zuiniger gezien deze zelf regelend zijn en dus automatisch op en af toeren aan de hand van vraag. Nadeel is alleen dat deze heel gevoelig zijn voor vervuiling en het dus zeer aan te raden is om een magneet filter ervoor te plaatsen.

Dan hebben we nog de discussie over vloerverwarming, thermostaat aan laten staan 24/7 of lager zetten bij vertrek of slapen. Hangt sterk af van de isolatie in je woning maar ik ben meer uit het kamp van gewoon aan laten staan gezien de vloer dan op temperatuur gehouden wordt in plaats van dat deze iedere dag weer moet opwarmen wat volgens mij meer energie zou kosten.

Tapwater heeft in principe niets met je kamer thermostaat te maken en is meer een comfort kwestie vind ik, wil je snel warm water dan laat je de warmhoud functie aan staan waardoor de ketel regelmatig aanslaat om de boiler te verwarmen of vind je het niet erg om uiterlijk een minuut te wachten tot je warm water hebt dan kan je warmhoud uitzetten. Ook worden de inlaat combinaties tegenwoordig niet meer afgesteld op de hoeveelheid water die een ketel kan verwarmen waardoor er ook energie verloren gaat doordat er meer water doorheen stroomt dan waarvoor hij ontworpen is een dus meer energie nodig heeft om het op temperatuur te krijgen.

Je radiatoren/leidingen zijn niet goed gebeugeld of er is ergens een aanvoer en een retour leiding verwisseld, bij thermostaat kranen kan dat heel erg gaan bonken.

Modulerend regelen is in theorie altijd zuiniger en hoeft echt niet zo duur te zijn, ligt er ook aan wat je van je kamer thermostaat allemaal verwacht.

Door Tweakers user Pathogen, donderdag 9 augustus 2018 11:26

@bjorn1:

De ketel wordt onderhouden door een lokaal bedrijf waar we goede ervaringen mee hebben. Mensen die de tijd nemen en goed de alternatieven op een rijtje zetten, dus niet een Feenstra die zsm naar de volgende klus wil. Een nieuwere ketel zal waarschijnlijk wel zuiniger zijn, maar op dit moment weegt dat nog niet op tegen de aanschafkosten.

De vloerverwarming hebben we afgelopen winter 's nachts een klein beetje lager gezet. We proberen de sweet spot te vinden waar ie niet teveel bij hoeft te verwarmen in de nacht maar ook niet te hard hoeft te werken 's ochtends. 2-3 graden kouder dan dagtemperatuur lijkt een aardige middenweg tot nu toe.

Tapwater gebruiken we alleen boven, voor douche, bad en af en toe een warm washandje. 1 á 2 keer per dag moet dat dan even opwarmen, daar wil ik best op wachten.
Dat inlaatverhaal is wel interessant, die had ik nog nooit gehoord.

Wbt de radiatoren, misschien kan ik daar het best eens de monteur naar laten kijken. Aanvoer/retour kan ik nog eens uitpluizen. Als dat het probleem is zit het al heel lang zo...


Ik vraag me af wat het verschil is (ballpark) tussen het gebruik van een modulerende en aan/uit kamerthermostaat :)

Door Tweakers user bjorn1, donderdag 9 augustus 2018 11:31

Aan/uit regeling gooit in principe de ketel "volop" aan en uit, deze gaat dus pas uit als de temperatuur bereikt is waardoor er nog een hoop energie in het systeem zit. Afhankelijk van welk soort modulerend systeem je wil gaat een modulerende ketel al terug regelen voordat de temperatuur behaald wordt.

Door Tweakers user Pathogen, donderdag 9 augustus 2018 11:46

Ik begrijp de werking :) Vraag me alleen af wat voor besparing ik aan moet denken. 1%, 10%, 30%?

Stel dat een goede modulerende kamerthermostaat (de ketel kan sowieso OpenTherm gestuurd worden, dus 9/10 thermostaten zullen voldoen) 10% op de stookkosten bespaart, dan is dat een whopping ¤175! Dan kan ik het misschien ook wel verantwoorden om niet compleet el cheapo voor een tientje een tweedehands modulerend simpel klokthermostaatje te kopen.

Omgekeerd, als het slechts een paar procenten kan schelen is het niet de moeite waard méér investeren dan een tientje of 2.

Door Tweakers user bjorn1, donderdag 9 augustus 2018 12:03

Tsja hoeveel stook je, lastig uit te rekenen. Hoeveel bespaar je als je eerder schakelt in je auto denk dat je het daarmee moet vergelijken.

Door Tweakers user andypieters, vrijdag 10 augustus 2018 10:02

Modulerende thermostaat zou ik wel doen.
Een HR ketel haalt zijn rendement uit modulerend stoken, Hoe lager de temperatuur van het retourwater is, hoe meer energie hij kan terugwinnen uit de uitlaatgassen.
Hoeveel het scheelt weet ik niet precies, maar een modulerende thermostaat kan al vanaf 5 tientjes, bijvoorbeeld: https://bit.ly/2OVU1uJ

Zelf heb ik hier de connected variant van, zodat ik de verwarming aan kan zetten als ik bij het werk weg rijd, maar dan komt er al gauw weer 100 euro bovenop: https://bit.ly/2M5wYQq

De connected versie is trouwens wel te programmeren, met de app voor je telefoon.
Nadeel is wel dat je afhankelijk bent van honeywell, als ze de dienst stoppen werkt het niet meer.

Door Tweakers user Engineer, vrijdag 10 augustus 2018 12:21

codebeat schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 18:36:
Ik dacht toen ik las: "CV aanpakken" dat je een Curriculum Vitae bedoelde, das ook een CV maar heel wat anders haha :)
Ik dacht hetzelfde :D Zo van nou nou die heeft zin in carrière tijgeren :D

Door Tweakers user JKen, zondag 12 augustus 2018 10:10

Een moderne cv ketel moduleert ook met een aan/uit schakelaar ;)
De ketel kijkt dan naar hoe lang de thermometer aan en uit staat en past daar zijn stook gedrag op aan. Die ketels van tegenwoordig zijn behoorlijk slim geworden.

Al kan het geen kwaad om op marktplaats te kijken voor een modulerende thermostaat. Die van mij kosten destijds 7,50 tweedehands.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 augustus 2018 10:11]


Door Tweakers user iglo, maandag 13 augustus 2018 13:00

Heb zelf ook een Quinta 28c van 2015. Draait prima en heb een aantal instellingen aangepast zoals nadraai tijd pomp, aantal opwarmmomenten etc. Is ook een topic over :
Gas besparen door middel van CV tuning

Door Tweakers user iglo, maandag 13 augustus 2018 13:01

iglo schreef op maandag 13 augustus 2018 @ 13:00:
Heb zelf ook een Quinta 28c van 2005. Draait prima en heb een aantal instellingen aangepast zoals nadraai tijd pomp, aantal opwarmmomenten etc. Is ook een topic over :
Gas besparen door middel van CV tuning

Reageren is niet meer mogelijk