Kamerthermostaat verwisseld (en andere kleine stapjes)

Door Pathogen op maandag 24 september 2018 10:46 - Reacties (3)
Categorie: Energie, gas en milieu, Views: 3.266

Niks spannends, maar wel een paar kleine stapjes gemaakt de afgelopen tijd, met als doel het gasverbruik te temmen.

De tochtprofielen bij de voordeur zijn eindelijk eens vervangen! Helaas was het nieuwe aluminium profiel een halve mm te dik dus ben ik uitgeweken naar plakbare tochband.
Afgelopen week genoeg wind om het resultaat te testen: geen zuchtje. Door de voordeur tenminste. Er komt nog wel wat binnen door de brievenbus (ondanks borstel) en misschien ook via de kruipruimte, maar het is beduidend minder dan het afgelopen winter was.

Aan de achterkant heb ik nog een paar plekjes gevonden waar lucht stroomt. Één plek is de rand van de vloer, vlak naast de schuifpui. Blijkbaar is daar met het aanleggen van de pui genoeg weggebroken om nog een gaatje of wat door te laten.

Speaking of which, het prutsbedrijf dat de schuifpui vorig jaar heeft geplaatst heeft nu ook eindelijk gefikst dat ie niet goed recht was. Ook dat was een tochtprobleem, want waar de deur aan de onderkant sloot was er aan de bovenkant nog een spleet van een halve centimeter.
Helaas zijn het echte prutsers en was het een complete rotzooi binnen door het slijpwerk (oh ja, we moeten ook nog even wat zeil ophangen... :x ) maar goed, het zit er weer recht(er) in.
En dan nog durven te zeggen dat ze nog niet weten wie de rekening moet betalen. Nou, ik wel hoor!

Als laatst, via MP een fijne (nieuwe!) modulerende Remeha iSense op de kop kunnen tikken voor het mooie zachte prijsje van €40.
Gisteravond even de tijd gemaakt voor de switch. Dat stelde eigenlijk geen drol voor:
- verander de regelinginstelling op de ketel
- ketel uit
- schroef de draadjes om in de ketel van aan/uit naar modulerend
- oude kamerthermostaat eraf
- iSense erop
- ketel aan!
Mooi om dat nog even gedaan te hebben met de start van het stookseizoen :Y Het was al een paar dagen randje te fris in huis, helemaal met een baby die over de tegels kruipt. Vanochtend kwam ik beneden met een lekker opgewarmde tegelvloer (niet heet, maar de kou eraf) en getverderrie wat is dat toch fijn!

Wel wat vreemds tegengekomen met de switch:
De ketel stond al ingesteld op modulerende regeling. Kan zijn dat dit een keer door een factory reset is gekomen misschien, maar vreemd dat dit überhaupt heeft gewerkt, terwijl de draden van de (aan/uit) thermostaat aangesloten waren op de aan/uit regeling.

Misschien dat deze rare combi ook het extreme bonkgedrag van de verwarming verklaart.

Enfin, meterstanden nog even opgenomen gisteravond. Het zal me benieuwen wat dit brengt :)
Als het verwisselen van de thermostaat daadwerkelijk 3% bespaart dan zou dat dus al in een jaar bijna geheel terugverdiend zijn :P
3% van 2000 m3 = 60 m3, á €0,5865 = €35,19

CV aanpakken

Door Pathogen op woensdag 8 augustus 2018 16:21 - Reacties (15)
Categorie: Energie, gas en milieu, Views: 5.457

Veel reacties op mijn kickoff-post! Erg leuk en veel suggesties. Onder andere het topic over CV tuning kwam aan bod, iets waar ik al eens eerder heb gegluurd voor suggesties.
Ik heb al eens gespeeld met de temperaturen, maar er zijn wel een aantal zaken van de CV specifiek die aangepakt zouden kunnen worden:

1. De ketel (Remeha Quinta 28c) kan moduleren, maar onze thermostaat (Chronotherm 3) is een aan/uit kamerthermostaat. Ongetwijfeld valt hier wat mee te verbeteren, maar ik vind natuurlijk wel dat dat en budget gebeuren mag. De inzet is een leuk tweedehandsje scoren.

2. Via de ketel zelf is tapwater een aan/uit regeling. Hierdoor wordt er water op temperatuur gehouden, óf totaal geen water verwarmd. Ik denk dat dit met een beter instelbare kamerthermostaat prima op te lossen is.

3. Niet eens zozeer qua gasverbruik, maar volgens mij draait de pomp veel te hard sinds de radiatoren beneden zijn vervangen voor vloerverwarming met eigen pomp.

4. Ook niet een verbruiksprobleem, maar de radiatoren kunnen niet tikken maar BONKEN als ze opwarmen.

Tijd voor gasbesparing

Door Pathogen op maandag 30 juli 2018 09:52 - Reacties (34)
Categorie: Energie, gas en milieu, Views: 4.135

Ok, holy crap. Zojuist bevestigd gekregen dat ik écht iets moet gaan doen aan gasbesparing.

In 2016-2017 huurden we een jaren '30 tussenwoning en stookten we een kleine 1500 m3 aan gas per jaar. Dat vond ik al veel, maar het was een tijdelijke woning, dus investeringen hadden voor ons geen zin.
Geef ik net de meterstanden op voor ons jaren '70 huis (oppervlakte/inhoud niet erg verschillend), zie ik dat we RUIM 2000 m3 hebben weggefikt het afgelopen jaar! :o

Bizar. Ik schaam me ervoor...

Achteraf gezien klopt het wel. In het stookseizoen heeft de ketel echt overuren gedraaid. Ik heb wat tochtproblemen opgelost, maar dat was het ook wel. Genoeg functionele klussen te doen als je net verhuisd bent tenslotte :Y
Tel daar nog even bij op dat we in de winter een lief klein babytje hebben gekregen, die je natuurlijk goed warm wil houden, en je kan eigenlijk wel op je duimpje nagaan dat het gas als een tierelier gaat.


Dus, nu de lijst met functionele klussen kleiner is, de kleinste kleine wat groter gegroeid, is het tijd om weer eens wat aandacht te gaan besteden aan ons verbruik.
Het budget is niet erg hoog, maar een €2500 moeten we wel kunnen missen zonder dat we écht in de problemen komen als de auto en de wasmachine er tegelijk mee ophouden.

Stap 1: meer bewustzijn kweken.
Elke maand de meterstanden noteren. Vorige week al ingezet gelukkig. Dit hele verhaal daadwerkelijk ergens neerzetten zal ook helpen, beetje sociale controle is nooit weg :)

Stap 2: isoleren. Dit jaar, nog voor het stookseizoen.
Spouwmuren, dak zijn logische kandidaten. Van de spouwmuur weet ik dat ie leeg is, van het dak weet ik dat er geen noemenswaardige isolatie tussen dakbeschot en binnenkant zit.

Ik heb boven de voordeur een luifel zitten die met draagbalken door de buitenmuur heen bevestigd is zonder verdere opvulling (dus gewoon een tochtgat).


Gelukkig gaat het aan de stroomkant wel goed, dankzij onze panelen :Y Slechts 350 kWh hebben we uit het net hoeven trekken. Samen met de opgewekte energie kom ik op ongeveer 2400kWh en dan koken we ook nog eens op inductie. Niet briljant, maar ook zéker niet slecht te noemen vind ik zelf.

Wat zijn jullie grootste klappers in besparing van gas?